Noodalarm Geboortezorg

Zaanse verloskundigen protesteren tegen plan voor hervorming van de geboortezorg: ’Vrouwen verliezen keuzevrijheid’

Nieuws

Datum: 31-3-2022 Noordhollands Dagblad

Verloskundigen uit de Zaanstreek trotseren op donderdag het bar slechte weer om te demonstreren tegen een plan van minister Ernst Kuipers om de financiering voor geboortezorg te hervormen: ,,Vrouwen verliezen keuzevrijheid.’’

Een groep vrouwen verzamelt zich in de stromende regen en beginnende sneeuw voor papiermolen De Schoolmeester bij Westzaan. Ze hebben een kinderwagen en een plastic ooievaar meegenomen en dragen de kleurrijke, retro kostuums uit ’Call the Midwife’, een historische BBC-serie over vroedvrouwen. De sfeer is gemoedelijk, maar de groep is niet voor de gezelligheid samengekomen.

Het zijn verloskundigen die meedoen aan de landelijke protestactie ’Noodalarm geboortezorg’. Die vindt op donderdag plaats op meerdere locaties in Noord-Holland, waaronder het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum en bij de Waagtoren in Alkmaar.

Verloskundige Anja van Laere, werkzaam bij een praktijk in Assendelft legt uit waarom ze zij en haar collega’s boos zijn. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers kwam twee weken geleden met een plan dat mogelijk grote gevolgen heeft voor verloskundigen die niet vanuit een ziekenhuis werken.

Kuipers is voornemens de geboortezorg in Nederland vanaf volgend jaar ’integraal te laten bekostigen’. Wat Kuipers graag wil is dat één zorgaanbieder het complete pakket aan zorgkosten voor een pasgeboren kind en de moeder in zijn geheel kan declareren bij de verzekering. Van Laere legt in gewonemensentaal uit wat dat betekent: ,,Wat Kuipers wil is dat de zorgverzekeraars het geld voor gynaecologen in het ziekenhuis en zelfstandige verloskundigen zoals wij uit hetzelfde potje gaan verdelen.’’

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

pageviews: 1718

tinyurl: link