Noodalarm Geboortezorg

Artikelen

23-5-2022: Verloskundigen uit Hoogeveen demonstreren vanmiddag bij het gemeentehuis. Dat doen ze omdat de Tweede Kamer vandaag praat over de zogeheten integrale bekostiging van de geboortezorg. Minister Kuipers wil namelijk die zorg op een andere manier laten betalen.
20-5-2022:

Op maandag 23 mei leggen verloskundigen door heel Nederland hun werkzaamheden neer.

24 mei debatteert de tweede kamer over het besluit van minister Kuipers om Integrale Bekostiging van de geboortezorg in te voeren. Hiermee komt de organisatie van de geboortezorg in handen van de ziekenhuizen te liggen volgens de verloskundigen, met grote gevolgen voor de laagdrempelige zorg in de wijk en keuzevrijheid van de zwangere.
De KNOV en clientorganisaties zoals ‘Clara Wichmann’ en de ‘Geboortebeweging’ ondersteunen deze visie.

4-5-2022: De vaste huisarts heeft zijn langste tijd gehad, denkt veertig procent van hen. De zzp-huisarts is in opkomst en de zwoegende praktijkhouder is de dupe. ‘Misschien ga ik wel yogalessen geven, of coaching.’
2-5-2022: Advocaten hebben juridische gebreken gevonden in de plannen van minister Kuipers (VWS) voor de integrale bekostiging van de geboortezorg. Dat laat de KNOV, de vereniging van verloskundigen, weten. KNOV is uitgesproken tegenstander van de bekostigingsvorm en liet zich hierover juridisch adviseren.
9-4-2022: Vijftig jaar geleden kreeg integrale geboortezorg geen groen licht, vanwege onvoldoende wetenschappelijk bewijs. Dat bewijs is er nog steeds niet. Toch krijgt deze organisatievorm nu wél vrij baan. Gedegen onderzoek vooraf zou op zijn plaats zijn, stellen Bahareh Goodarzi en collega’s.
6-4-2022: De Tweede Kamer staat op het punt een beslissing te nemen om integrale bekostiging mogelijk regulier te maken per 2023. Minister Kuipers van Volksgezondheid zegt dat de keuzevrijheid voor de zwangere geborgd is, en dat er sprake is van een tweesporenbeleid. Echter geven alle grote zorgverzekeraars in hun inkoopbeleid 2023 aan, richting integrale bekostiging te willen werken. Waar ook dikwijls duidelijk wordt gemaakt dat eventuele toeslagen of financiële ondersteuning alleen worden gegeven als wordt gewerkt naar integrale bekostiging.
5-4-2022: Thuis, in het ziekenhuis, het geboortecentrum of poliklinisch: in Nederland heb je als zwangere vrouw zonder medische indicatie doorgaans zélf de keuze in waar (en hoe) je wil bevallen. Ontzettend fijn, maar helaas niet vanzelfsprekend.
5-4-2022: Nederland heeft een uniek systeem waarbij zwangeren zelf de regie hebben over hun bevalling. Deze keuzevrijheid staat onder grote druk door een voorgenomen besluit van minister Kuipers van Volksgezondheid, stelt de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). Als het voornemen van de minister door de Tweede Kamer wordt aangenomen, voorziet de KNOV dat de zelfstandigheid van verloskundigen verdwijnt.
Volgende 10