Noodalarm Geboortezorg

brief-aan-kraamverzorgsters

 

Beste kraamverzorgenden, 

We mailen jullie over een belangrijk voornemen op het ministerie van Volksgezondheid. Het gaat over de zorg die we tijdens de bevalling en de kraamtijd bieden. Het ministerie liet begin dit jaar laten weten dat zij de geboortezorg ingrijpend wil veranderen. Dit heeft grote gevolgen.

Door een groep verontruste zwangeren, ouders en zorgverleners is begin dit jaar een petitie opgesteld. De petitie is eind januari aan de Tweede Kamer worden aangeboden, hierdoor is het besluit on hold gezet. Binnenkort gaat er een definitief besluit vallen, en ondanks alle eerdere stemmen tegen dit plan wil het ministerie toch doorzetten. Dit plan moet gestopt worden! We hopen dat jullie er net zo in staan als wij en de petitie willen ondertekenen én delen met anderen! 

In Nederland hebben we een bijzonder systeem. Dit start bij verloskundigen. Je ziet de verloskundige zolang je ‘gewoon’ gezond zwanger bent, een gynaecoloog als het nodig is en een kraamverzorgende wanneer je thuis bent tijdens je bevalling en kraamtijd. De verloskundigen, gynaecoloog en de kraamverzorgende werken goed samen. Je kiest de verloskundigen, kraamzorg en eventueel een ziekenhuis dat bij jou past. Je kiest waar je wil bevallen. Bij de verloskundigenpraktijk bespreek je wat belangrijk is voor jouw zwangerschap: dat is zorg op maat. Deze keuzevrijheid dreigt snel te veranderen.

Als de ministerie haar besluit doorzet kunnen ziekenhuizen vanaf 2023 alle zorg die nodig is in een zwangerschap declareren bij een zorgverzekeraar, zonder de verloskundigen en kraamzorg uit de wijk daarbij te betrekken. Op termijn zal, net als in andere westerse landen, de zorg hierdoor ziekenhuis georiënteerd worden, de zwangere patiënt worden van het ziekenhuis en de ‘gewone gezonde zwangerschap en bevalling’ en de kleinschalige verloskundigenpraktijken uit de wijk verdwijnen.  

Voor deze wijziging is geen enkel bewijs dat het betere zorg oplevert voor moeder of kind en blijkt in experimenten alleen meer te kosten. 

Help mee deze verandering tegen te houden door de petitie te tekenen en met zo veel mogelijk anderen te delen. Wij hebben al getekend!
Bekijk de petitie en meer achtergrondinfo hier:  www.
noodalarmgeboortezorg.nl
Wil je bijdragen aan de werkzaamheden? Mail via info@noodalarmgeboortezorg.nl  

Hartelijk dank namens het kernteam! 

Volg ons op @noodalarmgeboortezorg 

  • Facebook: www.facebook.com/noodalarmgeboortezorg 
  • Instagram: www.instagram.com/noodalarmgeboortezorg 
  • Twitter: www.twitter.com/noodalarmgbzorg