Doe mee met de actie en help mee om 200.000 ondertekenaars achter de petitie te krijgen.

naar onderteken

We roepen iedereen op in verzet te komen tegen de invoering van een integraal tarief voor geboortezorg. Hierdoor kan alle zorg rond zwangerschap en geboorte straks door één organisatie gedeclareerd worden. 

Dat klinkt misschien mooi, maar we zien dat de minister nu de kritiek van betrokken partijen terzijde schuift, en een monopoliepositie creërt voor ziekenhuizen, ten koste van de keuzevrijheid van vrouwen, de onafhankelijkheid van verloskundigen en de verscheidenheid van het zorgaanbod.

Nu is het tijd om de Tweede Kamer te overtuigen er definitief van af te zien. Deze petitie staat nu op plaats 8 van grootste petities in Nederland en is 12 april aangeboden. Inclusief meer dan 17.000 persoonlijke oproepen aan de politiek. Onze lobby gaat door en als u ondertekent houden we u desgewenst op de hoogte van de voortgang.

Alvast hartelijk dank!

Behoud keuzevrijheid zwangeren en eerstelijns geboortezorg

Wij zwangeren, ouders en professionals in de geboortezorg,

Constateren dat:

 • De minister van VWS de bekostiging van de geboortezorg zodanig wil hervormen dat de eerstelijns verloskundige zorg in de nabije toekomst verdwijnt in grote ziekenhuisorganisaties;
 • hiermee de keuzevrijheid voor vrouwen verdwijnt om te bevallen met de zorgverlener van hun keuze en op de plaats van hun keuze;
 • enige onderbouwing voor deze wijziging in de bekostiging ontbreekt;
 • de babysterfte enkel verder verlaagd kan worden door persoonlijke preventieve laagdrempelige zorg (RIVM 2020). Deze zorg op maat wordt bij uitstek geleverd door verloskundigen in eerstelijns praktijken in de wijk;
 • door de voorgenomen bekostiging op den duur vrouwen meer (onnodige) medische behandelingen zullen ondergaan en de zorg duurder wordt;
 • samen met de eerstelijns zorg ook de kraamzorg uit de wijken zal verdwijnen;

en verzoeken de Tweede Kamer:

 • zich uit te spreken voor het in standhouden en stimuleren van laagdrempelige verloskundige zorg in de wijk en keuzevrijheid voor zwangeren van zorgverlener en plaats van geboorte;
 • nu geen ingrijpende wijzigingen door te voeren in de bekostiging van de geboortezorg;
 • geen wijziging in bekostiging door te voeren zonder aantoonbare meerwaarde;
 • te zorgen dat de komende vijf jaar de beloftes worden nagekomen die de opeenvolgende ministers hebben gedaan om experimenten mogelijk te maken waarbij zelfstandige eerstelijns verloskundigen ook bij milde medische indicaties bevallingen begeleiden (substitutie van zorg). Daarvoor moet de minister regie voeren richting VWS, NZA, ZN en zorgverzekeraars;
 • de experimenten te richten op het sociale domein, daar waar de kans op verbetering van uitkomsten het grootst is.

Onderteken als 194930e

Ik steun het verzoek te garanderen dat keuzevrijheid van zwangeren voor zorgverlener en plaats van geboorte én laagdrempelige eerstelijns geboortezorg in de wijk behouden blijft.

Toon oproep (uw email blijft verborgen).
Houd me op de hoogte (afmelden kan altijd).

 

Ondertekenaars met een oproep aan- of bericht voor de politiek

S. Ouwerkerk - Räkers
 
Graag onderteken ik deze petitie voor het behoud van keuzevrijheid! Ihb voor de vrijheid om te kiezen voor eerstelijns verloskundige zorg en ook de keuzevrijheid om thuis te bevallen! Dit is uniek in Nederland en zou beschermd en gekoesterd moeten worden. Bovendien bespaard het - in veel gevallen - een hoop dure medische klinische kosten!!!
Loïs
Groningen 
Geboortezorg heeft een uiterst grote impact op moeder en kind. Kinderen zijn onze toekomst!
Irma Mehmedovic
Venray 
Sommige vrijheden mogen nooit ontnomen worden.
(anoniem)
Maastricht 
Ik steun het verzoek te garanderen dat keuzevrijheid van zwangeren voor zorgverlener en plaats van geboorte én laagdrempelige eerstelijns geboortezorg in de wijk behouden blijft. Met name omdat keuzevrijheid hierin en persoonlijk contact met een dienstverlener waar men zich prettig bij voelt een pré is, voor moeder en ongeboren kind.
(anoniem)
Leeuwarden 
In het kader van een betere samenwerking zou ik allereerst willen oproepen om mijn volledige verhaal goed te lezen en goed in U op te nemen. Ik ben namelijk (naast natuurlijk de babies) degene om wie het gaat, de barende vrouw. Daarnaast ben ik ervaringsdeskundige: ik heb twee kinderen op de wereld gezet. Mijn eerste twee bevallingen heb ik thuis kunnen doen. Mogen doen, wat ik verschrikkelijk vind om zo te moeten verwoorden, mogen.... Want wie zetten onze kinderen op deze wereld? Dat zijn wij, de moeders. Ik heb mijn dochters zonder medicatie of ander medisch ingrijpen, thuis, op de wereld gezet. Dit was mogelijk door de ontzettend fijne empowering die ik meekreeg vanuit de verloskundigen, bij wie ik heel persoonlijk en prettig terecht kon, die hun ziel en zaligheid in dit beroep stoppen, waardoor ik vertrouwen kreeg, in deze dames, maar ook in mezelf. Ik heb vanuit verhalen om me heen gemerkt hoe belangrijk dit vertrouwen is om vrouwen en hun babies een prettige en zo ongecompliceerd mogelijke bevalling en start van het leven te laten doormaken. Ik heb ook ervaringen van naasten meegekregen die een stuk gecontroleerder en daarmee een stuk minder prettig verliepen. Een bevalling is iets wat in de natuur ook gebeurt, iets wat wij vrouwen van nature kunnen. Maar door meer grip op
B.T.A. Van Wijk
Utrecht 
Een geboorteproces is de natuur, niet standaard iets medisch. Het zou een ware achteruitgang zijn als verloskundigen verdwijnen.
Sabina
Etten-Leur 
Het voelt voor mij veel fijner om zelf te bepalen waar ik terecht wil! Ik vind dat elke vrouw hier recht op heeft! Kinderen zijn toch de toekomst? Ondersteun deze vrouwen dan in plaats van mensen weer een hoop onrust en stress te bezorgen!
Esther den Ouden
 
Denk aan moeder en kind, niet aan geld
paula leen
Akkrum 
wat weer een slecht idee vande regering…. de vrouw bepaalt zelf hoe ze wil bevallen….. houd op met de wereld te medicaliseren…….
Tiny Kuppens
Heerhugowaard 
Behoud de vrije keuze voor zwangere vrouwen. De geboortezorg hoort in eerste instantie bij de verloskundige! Zwangerschap is geen ziekte!
Morrog
Alkmaar 
Gezinnen horen zelf te kunnen bepalen hoe en waar zij de bevalling willen doen, zonder daarin gekort te worden op hun budget.
Michelle
Urmond 
De verloskundige is net zo belangrijk voor de gynaecoloog als een huisarts voor een gespecialiseerde dokter. Deze 2 moet je niet van elkaar scheiden dit zorgt alleen maar voor meer zorgen!
(anoniem)
Belfeld 
Geef de burger keuze vrijheid. De verloskundige is onmisbaar met alle tips. Vertrouwd gezicht als je kwetsbaar bent, ZO belangrijk!!!!
Angela Meijer
Lelystad 
Laat vrouwen zelf bepalen waar en met wie ze willen bevallen en welke zorg ze willen! Jullie bepalen al genoeg voor ons, laat niet onze stem hierin ook nog eens verdwijnen!
Marten Postma
Appingedam 
Zet een stop op het verindustrialiseren van een van de meest intieme zorgvormen in ons land, en blijf vrouwen in hun meest kwetsbare situatie het vertrouwen en de rust gunnen waar wij hier al winds jaar en dag trots op kunnen zijn als nederlanders
Melissa Sestig
Oosterhout 
Laat de verloskundigepraktijken toch gewoon blijven het is super fijn om als vrouw zijnde contact te kunnen leggen op het moment dat dat nodig is ! Anders moeten we maar uitzoeken hoe we het allemaal doen dat slaat compleet nergens op
Tamara
Hoorn 
De verloskundige moet blijven niet iedereen wilt in het ziekhuis bevallen, daarom zijn deze mensen belangrijk!
(anoniem)
Vlaardingen 
Laat mij zelf kiezen!
Nikita
Sijbekarspel 
Niet doen!!!!
(anoniem)
Enschede 
Het is fijn zoals het is!!!
Wendy Maas
Meijel 
Last het aub zoals het is.
Chantal
Ede 
Ik steun het verzoek te garanderen dat keuzevrijheid van zwangeren voor zorgverlener en plaats van geboorte én laagdrempelige eerstelijns geboortezorg in de wijk behouden blijft
Rianne
Veendam 
De zwangere mag zelf beslissen van hoe en wat!
(anoniem)
Utrecht 
Laat vrouwen zelf kiezen waar en hoe wij bevallen! De cultuur van het thuis bevallen is immaterieel erfgoed in Nederland. Laten we dat zo houden!
(anoniem)
Nieuweroord 
Houd op met deze onzin en laat het zoals het is.
(anoniem)
Waddinxveen 
Is onderdeel van de democratie
(anoniem)
Voorschoten 
Na de marktwerking in de zorg is de volgende mythe de certificering. Dit helpt alleen de ‘kwaliteit’controleurs aan werk en inkomen. De zorg wordt hier zeker niet door verbeterd want er moet onnodig veel tijd, energie en geld gestoken worden in administratieve rompslomp. De politiek moet mensen verbinden, niet uiteen drijven.
Marcel Mengerink
Almelo 
Material handling employee Het gaat de verkeerde kant op met jullie
Eljas van der Meulen
Amersfoort 
Keuzevrijheid is essentieel
Elena
Zoetermeer 
Minister Kuipers u bent een man en u heeft geen idee... ik weet zeker als u een baby uit uw vagina had moeten persen had dit nooit een optie geweest. En u hebt toch geld zat dus wat boeit het u?! Goed bezig!
peter vd cammen
Driebergen-Rijsenburg 
zelf kunnen kiezen is een mensenrecht !
Dewi
Drachten 
Wij willen keuzevrijheid hebben om zelf te bepalen waar wij onze kinderen baren!!!!
Vanessa van Altena
Delft 
Maak niet kapot wat uniek en veilig is.
Floortje
Rotterdam 
Beperk te keus van een vrouw niet om te kiezen waar en met wie aanwezig te willen bevallen. Door de drempel hoger te maken of zelfs onmogelijk maken van buiten een ziekenhuis bevallen heeft grote gevolgen en beperkt de keus van de vrouw over hoe zij willen bevallen.
Annemieke Veenboer
Delft 
Bevallen is niet niks, laat het tenminste vrij aan de vrouw waar en met wie zij dit doet!
Daisy Toonen
Nijmegen 
Laat mensen zelf beslissen wat goed is voor hen
(anoniem)
 
Geen baarmoeder, geen mening, geen zeggenschap!
(anoniem)
Ulft 
Ziekenhuizen zijn niet de beste plek om te bevallen als er geen medische noodzaak is. Zeker niet als een vrouw daar een traumatische ervaring heeft opgedaan vanwege onpersoonlijke zorg door protocol boven menselijke te stellen.
Djordy Kroet
Zutphen 
Belachelijk, ooit was ik trots op Nederland. Tegenwoordig is het de een na de andere teleurstelling. Vaccinatie plicht, vaccinatiepassport 2 jaar later alles ongeldig. Er komen veel verplichtingen bij, vrienden van mij zijn al geëmigreerd... ik begin er zelf ook aan te denken.
Elisabeth Heins-Wunderle
Leiden 
Ik ben van mijn drie kinderen in bad bevallen, zonder pijnstilling en andere medische toeters en bellen. Bij de eerste was ik ingeleid en in het ziekenhuis bevallen. Bij die bevalling heb ik mijn best moeten doen om de bevalling op een natuurlijke manier te laten verlopen. Juist bij de bevalling in het ziekenhuis heb ik de minste begeleiding gehad van alle drie. Thuisgebortes zijn fijn! Ik gun elke vrouw de keuze om zelf te beslissen waar zij wil bevallen.