Integrale Bekostiging: over uitsluiting, verdeeldheid, geen keuzevrijheid en macht
Datum: 2-4-2022 KNOV
De Tweede Kamer heeft woensdag 30 maart schriftelijke vragen gesteld aan de minister over zijn voorgenomen besluit. De afgelopen vier jaar is er geëxperimenteerd met deze vorm van bekostiging.In een uitvraag die de beroepsvereniging KNOV hield onder leden naar de ervaringen hiermee, heeft de KNOV meer dan honderd reacties mogen ontvangen. Die laten zien hoe integrale bekostiging nu al de keuzevrijheid beïnvloedt, het veld verdeelt, dat het de geboortezorg in termen van macht scheeftrekt en tot verdere medicalisering leidt.
Voorbeelden
Zwangere vrouw mag geen gebruik maken van lachgassedatie in de IGO
"Ik heb een verloskundige praktijk in een regio waar zowel een IGO zit als een ander ziekenhuis. Mijn cliënten kiezen ongeveer 50/50 voor het ene ziekenhuis en het andere ziekenhuis. Ik wil dan ook geen lid worden van de IGO, want ik wil neutraal de keuze kunnen blijven voorleggen. Helaas heeft de IGO nu aangegeven dat mijn cliënten geen toegang meer krijgen tot lachgassedatie. Mag dat?"
Ons ziekenhuis is tegen thuisbevallen
"We werken fijn samen met het ziekenhuis, maar gelukkig zitten we niet met ze in een IGO. Ons ziekenhuis heeft meerdere keren aangegeven tegen thuisbevallen te zijn. Gelukkig kunnen we hier samen met de zwangere vrouw over beslissen. De ervaring in de regio is goed en de zwangere vrouwen zijn tevreden. Ze moeten er vooral voor kunnen kiezen en als ze liever in het ziekenhuis willen bevallen dan gaan we dat regelen."
Ziekenhuis wilde afspraken maken over meer zwangeren doorverwijzen
"In gesprek met het ziekenhuis werd opeens aangegeven dat verwacht werd dat we meer cliënten zouden doorverwijzen. We hebben nee gezegd, maar we zijn blij dat we niet in een IGO zitten met dit ziekenhuis. Ik weet niet of we dan ook nog nee hadden kunnen zeggen."
De IGO geeft voorrang aan eigen cliënten
"Recent heeft de IGO aangegeven dat eigen cliënten voorrang krijgen. Kan dit zomaar? Zou niet moeten worden gekeken naar de zorgvraag van de cliënt? En zou de beslissing van wie er voorrang heeft niet altijd genomen moeten worden op basis van zorginhoudelijke argumenten?"
lees hele artikel/document
Deel dit bericht
pageviews: 3672
tinyurl:
link