Protestactie tegen integrale bekostiging geboortezorg

Nieuws

Datum: 31-3-2022 Skipr

Tegenstanders van een tarief voor integrale bekostiging zijn komende vrijdag van plan een protestactie te organiseren in Den Haag. Vrouwenrechtenorganisaties en cliëntenorganisaties vrezen voor negatieve gevolgen van dit tarief.

“We zien dat de minister nu de kritiek van betrokken partijen terzijde schuift, en een totale monopoliepositie creëert voor ziekenhuizen, ten koste van de keuzevrijheid van vrouwen, het inkomen van verloskundigen en de verscheidenheid van het zorgaanbod”, zegt Anniek de Ruijter, directeur van vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clara Wichmann.

Eenzijdig eisen

“Een aantal ziekenhuizen sorteerde al voor op deze stelselwijziging door verloskundige praktijken eenzijdig eisen op te leggen als voorwaarde voor samenwerking. Daarmee komt het bestaansrecht van zelfstandige verloskundige praktijken in gevaar. Het ‘recht van de sterkste’ geldt. De behoeften van zwangeren zijn dan geheel uit beeld”, aldus Joke Klinkert, vroedvrouw, Master of Public Health en mede-initiatiefnemer van Noodalarm geboortezorg. 

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

pageviews: 1990

tinyurl: link