Thuisbevallen bevalt de minister kennelijk niet zo | Commentaar

Nieuws

Datum: 31-3-2022 Noordhollands Dagblad, Peter Schat

Thuisbevallen bevalt de Nederlander nogal, want ons land onderscheidt zich op dit punt van andere westerse landen, waar het krijgen van kinderen veel meer is gemedicaliseerd. Een kind baren is daar iets waarvoor je naar het ziekenhuis moet, of wat minimaal onder verantwoordelijkheid van een arts geschiedt. Het typisch Nederlandse thuisbevallen staat onder druk nu de minister van Volksgezondheid ’IB’ in wil voeren.

IB staat voor Integrale Bekostiging en gaat de zelfstandige verloskundige praktijken de kop kosten. Integrale bekostiging slaat op de gezondheidszorg van de wieg tot het graf. En de enige instituten die op dit hele traject opereren, zijn de ziekenhuizen. Het betekent dat als het tarief voor integrale bekostiging wordt ingevoerd, de ziekenhuizen de geldstromen beheersen. Het onvermijdelijke gevolg is dat verloskundigen bij de ziekenhuizen hun hand op moeten houden, voor zover ze niet in de ziekenhuizen zullen moeten gaan werken.

Ziekenhuizen sorteerden al voor op deze stelselwijziging, door verloskundige praktijken eenzijdig eisen op te leggen als voorwaarde voor samenwerking, is de klacht van de verloskundigen die zich verenigden in Noodalarm Geboortezorg. Donderdag en vrijdag voeren verloskundigen actie tegen het voornemen van de minister ziekenhuizen op dit gebied het monopolie te geven.

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

pageviews: 2345

tinyurl: link